Beszélgessünk könyvekről, könyvtárakról, fontosabb cikkekről, újságokról! Országról,világról!

olvasunk.blog.hu

olvasunk.blog.hu

A nagy budapesti könyvlopás, 1959

2019. szeptember 18. - mbemba

A fészbukon egy programot javasoltak, én pedig szerencsémre megnéztem annak tartalmát.

Szentendrén felidézik azt a 1959-es budapesti francia könyvkiállítást, ahol a kéthetes nyitvatartási idő végére eltünedezett a könyvek nagy része. :)Ellopták őket. Ellopták, mert akiknek szükségük lett volna az ilyen könyvekre az ország elzártsága miatt nem juthattak hozzá a megfelelő könyvekhez, a tudáshoz.

Gondolom a holnapi megnyitón (Szentendre, Szentendrei Képtár, Fő tér 2-5, 18 óra) nem csak erről lesz szó, hiszen ez a könyvlopás nem akármilyen lehetőséget nyújt arra, hogy felidézzék azokat a sötét-sötét, az 56-os forradalom utáni éveket.

Az esemény ismertetőjében említik, hogy akkor az amerikai hatalom a vasfüggönynek erre az oldalára ,,dobott át” könyveket. Mi (az olvasunk blog szerkesztősége) pedig tudjuk, hogy Európa más országaiból is érkeztek könyvek, sőt a vasfüggöny innenső oldalán is gondoltak – többek között a könyvek kapcsán – egymásra az emberek, például az anyaországiak az erdélyiekre.

Köszönjük ezt is, azt is, így utólag is!

A megnyitóról, a szentendrei kiállításról bővebben egy vonallal lejjebb!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9615119710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása