Beszélgessünk könyvekről, könyvtárakról, fontosabb cikkekről, újságokról! Országról,világról!

olvasunk.blog.hu

olvasunk.blog.hu

Tevan Andorról többet!

2022. augusztus 12. - mbemba

20220629_145234.jpgtevan.jpgGyuláról hazafelé megálltunk Békéscsabán szétnézni. Nézelődés közepette a bicajos, sétálós, árnyékos úton feltűnt a lefényképezett tábla!

Ami azért volt számomra érdekesebb az átlagosnál, mert két-három nappal előtte pontosan Tevan Andor egyik könyvét forgattam, olvasgattam. A könyv évezredes útja, elképesztő szenvedély és tudás van fölhalmozva, elénk átadva abban a könyvben. Olasz tanárként csak az olasz fejezetbe mélyedtem el alaposan és adatok egész tengerében lehet lubickolni. De hasonló gazdasággal lehet a magyarországi, a németországi, angliai születő könyvvilágot is megismerni.

És hogy miért lett sárga a könyv borítója? Talán, mert az 1910es években indult egy komoly sorozat. Ezen belül jelent meg Kosztolányitól A szegény kisgyermek panaszai kötet, illetve a Heltai.féle Ezópusz.

1944ben abbamarad a csodás, szeretett széria. A családból többen Auschwitzban halnak meg (amúgy kilencen voltak testvérek). Őt internálják, Bécsben dolgoztatták, a városban, ahol pár évtizeddel korábban a nyomdász szakmát tanulta,

A háború után még néhány év szép munka a könyvekkel, azután jön az államosítás. 1949ben maga ajánlja fel a nyomdát az államnak, ahol egy ideig még dolgozhat, de aztán menesztik.

Anyagot keresve tudom meg, hogy az ide fényképezett könyv kiadását már nem éri meg. 1955 október 5én meghalt,

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1317878787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása