Beszélgessünk könyvekről, könyvtárakról, fontosabb cikkekről, újságokról! Országról,világról!

olvasunk.blog.hu

olvasunk.blog.hu

Könyv, most, Háy igazol, vissza!

2022. október 17. - mbemba

20221017_132553_hdr.jpgOlasztanárként van egy tervem! PROJEKTEM! :) Budapesten, egyelőre három helyszínen, sétákat tervezek,,...) közben beszélek olaszul, ha kell magyarul!

Többször volt igazán apró visszaigazolásom, hogy talán jó lesz, amit csinálok. Legutóbb a tegnapi séta előtt igazán szép pillanatom volt, mikor kapcsoltam, hogy Luigi Ferdinando Marsigli ügyében ott van segítségül Háy János is:

,,Mikor pedig másnap Marsigli gróf végigjárta a várat, elkeserítő kép tárult elé: felkoncolt tetemek feték sűrűn a romokat, s volt belőlük az omladékok alatt is bőségesen, a Mátyáspalota darabokra hullva, szétronott falai közt Corvinák lapjait tépdeste  a szél, s az is romokban hevert, amit a török építtetett, a 23 mecset, a kilenc melegfürdő, a huszonkét sütőház, s azok a népkonyhák is, melyek a szegények etetésére készültek. De feltúratott a város környékén is minden, sem ép ház, sem ép gazdaság, műhely nem maradt. A földek is mind agyontaposottak, a négyezer szőlőskertről már csak az emlékek vallhatnak. Minden elpusztult a moszlimvilágból, s hihette e bárki is, hogy valamely keresztány civilizációnak adja át a helyét, amikor a sarcoló jajkatonák inkább voltak hasonlatosak a vérszomjas állatokhoz, mint Krisztusurunk eilági követeihez.
Aki hős volt ebben a háborúságban..."

Háy János: Dzsigerdilen (A szív gyönyörűsége), Palatinus, 1996ban írta Háy az eredetit, írja a wikipédia, 2600 forint.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4117956094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása