Beszélgessünk könyvekről, könyvtárakról, fontosabb cikkekről, újságokról! Országról,világról!

olvasunk.blog.hu

olvasunk.blog.hu

Könyvparadicsom Franciaországban, avagy Bécherelbe kéne menni!

2020. október 03. - mbemba

A világ közepe állítom, pedig pár napja még nem is tudtam róla! Ott van Bretagne-ban, Bécherel a neve és egy olyan városka, ahol sok-sok könyvesbolt lakik, aránytalanul több, mint ahány ember bécherelinek vallhatja magát.

Mintegy hétszáz-nyolcszáz ember lakik ebben a középkori városban, mégis tizenhárom könyvesbolt van a kis ékszerdobozban. Mindegyikük más-más témájú könyveket gyűjtött be. Van ki a gyermekkönyveket teszi a polcra, mások a gyarmatok történetét, irodalmát. Máshol a pszichológiával, pszichéjükkel barátkozók kereshetnek olvasnivalót. De például az orosz irodalom is otthon van Bécherelben. Egy másik könyves a régiségekkel, megint másik a ritkaságokkal gyönyörködtet.

Ez a könyvmennyország úgy alakult ki, hogy miután a textilipar Franciaországban is elszenderült, a bretagne-i, illetve úgy általában az észak-franciaországi könyvesek, hogy segítsenek elvándoroltak az amúgy gyönyörű településre és az út mentén – a helyi nevezetességnek számít várba tartó út menetén –, kitették portékájukat és a siker egyértelművé tette, hogy nagyban (en gros, ugyebár, vagyis nagyban) is tervezhetnek. Életet leheltek a kisvárosba. 1989 volt ez! (ott is akkor volt a rendszerváltás)

És most Bécherel él! A könyvüzletek működnek, ezen kívül van havonta könyvvásár – minden hónap első vasárnapján (januárban, februárban nincs!) –, főleg ilyenkor koncertek, vetítések vonzzák a népet, találkoznak az olvasók íróikkal és az írók olvasóikkal. Minden nyáron van Könyvek Éjszakája.

És élnek a kávézók, látogatják a várat, az éttermekben fogy a finomság. Aki nem autóval érkezik az biciklivel, de helyben akár lóra is szállhat.

Az egyik cikk, amelyikből ezt a bejegyzést írtam említi, hogy Wales és Belgium is rejteget egy hasonló típusú városkát (Hay-on-Wye és Redu az említettek).

HAJRÁ JÓ KÖNYV! HAJRÁ OLVASÓK!

becherel-marche-du-livre.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2316225340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása