Beszélgessünk könyvekről, könyvtárakról, fontosabb cikkekről, újságokról! Országról,világról!

olvasunk.blog.hu

olvasunk.blog.hu

Mucsisodás

2022. augusztus 12. - mbemba

Két-három hete történt, hogy anyukámmal taxiba ültünk.


Még nem helyezkedtünk el az autóban, mikor a tíz másodperccel előtte udvariasan ránk mosolyodó taxis az autóból kihajolva máris üvöltött: TANULJ MEG VEZETNI, BAZD MEG, MIELŐTT AUTÓBA ÜLSZ! Tanulj meg vezetni, bazd meg! Magyarázatul annyi szolgál, hogy mögöttünk egy hatalmas T-betűs autó éppen nehézkesen próbált megfordulni a keskeny angyalföldi utcában. Szerencsétlen tanulóvezető nem tudott reagálni, annyira bajlódott a kormányával. Mielőtt alibit gyűjtenénk a taxisunknak: ütközés veszélye fel sem merült.

Ott az autóban tétován mosolyogva elgondolkodtam, hol hallottam, láttam ezt a stílust. Aztán beugrott: igen, a Mucsi Zoli volt az! A Tóth Jani! Igen, egészen egyértelműen ő volt az!

Lehetne  ennyi is ez a bejegyzés.

De egy kicsit tovább gondoltam. Villamoson, buszon, vonaton van lehetőség hosszabban elmélkedni, mert bizony a jelenet többször beugrott utána. Olasztanárként ott van Benigni a fejemben, mennyire megjelenik személyében a folyton poénkodó, gyakran harsány átlag olasz figurája. Aztán a nápolyi Massimo Troisi, aki a maga léhaságával ugyanazt hozza, de jobban megjelenik a dél-olaszok ráérőssége, filozofálgatásra való hajlamuk. Mister Bean álarca mögött pedig alighanem felismerhető az angol. Talán nem véletlen, hogy egy másik Mister, Mister Twelvetrees, a jó öreg James műviségében sok angol érzi úgy, hogy van valami belőle.

Szóval, szerintem nem véletlen Mucsi Zoltán sikere. Nagyon magunkra ismerünk benne. Ott az utcai környezetünk (és nem hiszem, hogy csak az utolsó évtizedünkről lenne szó). Ott a taxis ezer káromkodása, a magyar szájakon meccsek előtt, közben és után kizúduló mocskos beszéd, az őszintétlen mosoly, a lesajnálás, az orvos, aki kipöccint minket a folyosóra, a melós magába küldött patronja, a mások teljesítményének a folytonos fikázása.

Ugyanakkor tudjuk a Mucsi Zoliról, hogy kishitű és szeretetre éhes!

Szóval, ha találkozunk vele élőben, a fészbukon - ne szóljunk be rögtön neki!

Inkább hagyjuk, hátha megunja! És azért is, mert ha visszaszólunk nyilvánosan, akkor soha nem lesz vége.

Ne mucsisodjunk tovább!


Mucsiképző: https://www.youtube.com/watch?v=EQJDBc7th5o

 

A Szabad Föld fényképe:

mucsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5817906097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása