Beszélgessünk könyvekről, könyvtárakról, fontosabb cikkekről, újságokról! Országról,világról!

olvasunk.blog.hu

olvasunk.blog.hu

Ha nekem tetkóm lesz... Tersánszky lesz rajta!

vagy Misi Mókus vagy Pápláp

2023. szeptember 12. - mbemba

Ha egyszer tetoválásom lesz, akkor Tersánszky lesz rajta... egy zseniális mondata vagy nagy hirtelenjében írt verse... vagy valamelyik könyvének címe: Kakuk Marci, Misi Mókus, Egy vezérbika emlékiratai, Legenda a nyúlpaprikáksról,... de lehet inkább egyik hőse fogja ékesíteni bicepszem: Misi Mókus, Sáppika, Pápláp,...

Zseniális író volt, végtelenül könnyed. Úgy írt, írhatott, mintha tollba mondanák, fütyürészés közben, iddogálás közben, mérhetetlenül lazán. Lehet rá mondani, hogy bohóc. Legyen!

De ez a bohóc megmondta nácinak (itthoninak, bevouló németnek), komcsinak (Rákosinak), hogy mire tartja őket!

De ha éppen nem írt, régi vagy éppen megismert barátaival borozgatott valahol a Déli pályaudvar közelében, akkor vívódott ő, ilyeneket:

,,Mert hiszen a tragikus hős, a nagy jellem vértengert kever maga körül, a szentet, az aszkétát magát sütik meg embertársai, a polgári poltrohonság könnyel vegyes vérözönnel jár szintén, még az ölbe tett kezű, moslygó jóság is csak kárhozatot zudít az emberi közösségre... Egyetlen emberpéldány az, ami sikerült még eddig úgy, hogy nem mutat semminemű veszedelmet az uralma, és ez az nem jó és nem rossz, felemás egyén, aki vígan túlteszi magát a morális gátak ostobábbján, de nem döntögeti le a legnagyobbakat.

Hát hogy hívjákl az ilyenfakta egyént? Megmondtam, a csirkefogó név illik rá legjobban.

Nos, ha már ezt a Kakuk Marcit annyira protezsálják a kritikusaim, barátaim és kis számú,de nagyérdemű olvasóközönségem, hát, íme én is megtettem mellette a magamét, amikor egy eljövendő jobb világnézlet öregapjává avattam őt."

(1933, Kakuk Marciról)

1888. szeptember 12én, Nagybányán megszületett Tersánszky Józsi Jenő!

tersanszky_nagy.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasunk.blog.hu/api/trackback/id/tr218212775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása