Beszélgessünk könyvekről, könyvtárakról, fontosabb cikkekről, újságokról! Országról,világról!

olvasunk.blog.hu

olvasunk.blog.hu

Bereményi Géza: Magyar Copperfield (könyvismertető)

Az Eldorádótól egészen Fáskerti elvtársig!

2024. augusztus 11. - mbemba

Igen, Bereményi Géza izgalmasan, szépen megírt életrajzáról van szó, de fűszerezve szép-szép vagy izgalmas anekdotákkal: Weöres Sándorról, Kádárról, 56ról... sokkal több ez a könyv egy önéletrajznál.

Vártam folyton Cseh Tamást, de most nem kaptam meg, csak úgy nagyon mandinerből (Bereményi zenei ízlésének kialakulása kapcsán), ellenben ezerszer felderengett az Eldorádó.

Nagyon élevezetes volt számomra az egyik Teleki téri szomszéd, Nagy Zsigmond figurája, a 74%os hadirokkant, akivel a Kerepesit járták, ahol együt felrajzolták Görgei, Kossuth és mások figuráját, csodásan emlékeztek Komáromra. De a régieknél is meghatóbb volt azt látni, megélni, ahogy egy öreg át tudja adni tudását egy kissrácnak.

De nagyobb részt kap, érthetően, Pápa, ahol Bereményi diákéveiből néhányat eltöltött, a kollégium, az Esterházy-kastély (akkor egészen más küldesjű) díszletei között. Aztán az autóstoppal elért Balaton is sokaknak különösen tetszhet.

Ha a 60as évek hangulatát akarod megérezni, akkor ott van Cseh Tamás, de ha a történeteit, a logikáját, működését, embereit, fafejű remdszerét, akkor ott van Bereményi Géza önéletrajzi könyve.
Igen! Bereményi olasz szakos volt! Sőt, a könyben tanszéki sztori is van!

Megrázkodtam, amikor a szövegben három-négy esetben felismertem Cseh Tamás-dalok sorait, fontos elemeit: ,,elszállnak az első szélre...", és Mariann, Fáskerti elvtárs figuráit.
Bereményi Géza: Magyar Copperfield, Mahvető, 2020, 3900 forint, 637 oldal.

beremenyi.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasunk.blog.hu/api/trackback/id/tr218464645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása