Beszélgessünk könyvekről, könyvtárakról, fontosabb cikkekről, újságokról! Országról,világról!

olvasunk.blog.hu

olvasunk.blog.hu

A díszmagyar és a 140 éves Móricz Zsigmond

2019. július 02. - mbemba

moricz.jpgEgy kedves ismerős facebookon megjelent emlékezéséből másolom ide, az olvasunk blogra ezt a gyönyörű anekdotát, azért is, hogy így emlékezzünk Móricz Zsigmond száznegyven éves születési évfordulójára.

(a fénykép a nullahategy.huról érkezik)

,,1977 tavaszán Féja Géza előadást tartott az ELTE Jogi Kar nagyelőadójában, ahová legalább százan szorultunk be. Az előadás Tamási Áronról szólt, de Móricz Zsigmond is szóba került. Féja elmondta, hogy az 1935-ös nemzetgyűlési választások idején Zilahi Lajos azon munkálkodott, hogy a népi gondolat által ihletett magyar írókat összehozza Gömbös Gyula miniszterelnökkel, akit Zilahi reform-miniszterelnöknek gondolt. Villájába hívta Gömböst és az írókat. Ott volt többek között Móricz Zsigmond, Tamási Áron, Szabó Lőrinc, Féja Géza, Németh László és Illyés Gyula. Móricz Zsigmond a találkozóra a legelegánsabb pesti étterem étlapjával érkezett, aminek hátoldalára felírta egy szatmári szegényparaszt heti étrendjét. A közvetlen tanú Féja Géza 1977-ben elmondta nekünk, hogy a díszmagyarba szívesen öltözködő "keresztény-nemzeti-úriember" Gömbös Gyula úgy reagált a szegényparasztok heti étrendjének felolvasására, hogy destruktívnak nevezte Móricz Zsigmondot. A szintén közvetlen tanú Illyés Gyula naplójegyzeteiben emlékezik vissza erre. Illyés leírja, hogy az étlap felolvasása után Móricz "ingerlő lassúsággal Gömbösre emelte szemét." Tartott egy rövid szünetet, s mivel senki nem szólt, Móricz ezt mondta: "Így élnek a magyarok". Majd Illyés folytatja: "Gömbös megmozdult nyergében; mérhetetlenül megsértődött." (Feltehetően ekkor nevezte destruktívnak, amire Féja emlékezett vissza.) Majd Illyés Gömböst idézi, aki ezt mondta: "Minket egy fal, egy hideg tér választ el egymástól." Erre Móricz megkérdezte: "Mi az a hideg tér?" A díszmagyar-Gömbös így válaszolt: "Hogy te örülsz, ha rosszat mondhatsz a magyarokról!" Az írók közül valaki (hogy ki, azt Illyés nem rögzíti, lehet, hogy hangzavar támadt, amiből ez a mondat volt a leghangosabb) Gömbös szemébe vágta, hogy Móricz "A LEGKÜLÖNB MAGYAR KÖZTÜNK". Illyés is felcsattant, szó szerint idézi rövid mondatát, amit ő vágott a díszmagyar-Gömbös szemébe: "MINDNYÁJAN BELŐLE ÉLÜNK." Gömbös Gyula nem lehetett egy nagy ész, mert amit Illyés a szemébe vágott, arra úgy reagált, hogy Illyés ezt kénytelen írni a naplójegyzetben: "Azt hitte, Zsiga bácsi fizet minket."

moricz_zs.jpg

A könyv Móricz Zsigmond kézjegyével a blogszerkesztő tulajdona

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5814923262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása